Tarua ja totta Historian kummallisuuksia

Luther ja Raamatun kääntäminen

  • Martin Luther (1483-1547)
    Martin Luther (1483-1547)

 

Tarina kertoo, että Martin Luther (1483-1547) käänsi Raamatun UTn autenttisesta alkuperäistekstistä 11 viikossa Wartburgin linnassa 1522. Tahti oli kiivas, verrattuna esim saman henkilön suorittamaan VTn kääntämiseen, johon kuluikin jo 12 v, vieläpä avustajien tukemana.

Kuten tiedetään, Uusi Testamentti kirjoitettiin v 50-150 jaa kreikaksi. Se koostuu 27 erillisestä kirjasta, jotka kertovat Jeesuksen elämästä ja kuolemasta, opetuslapsista, kristittyjen varhaisista vaiheista, kristikunnan muotoutumisesta ym. Kaanon, eli tekstikokoelma muotoutui ratkaisevasti 2. ja 3. vuosisadalla jaa. Nykyinen, vakiintunut kokonaisuus muodostui 367 jaa Pyhän Athanasiosin toimesta.

Erikoista tässä Martin Lutherin tapauksessa, huomattavan ripeän työtahdin lisäksi on se, ettei yksikään elämänkerturi mainitse hänen koskaan opiskelleen kreikkaa missään. Muita teologisia muinaiskieliä (latina, heprea) hän kyllä hallitsi, mutta juuri kreikasta ei sanota sanaakaan. Luther ei muutenkaan ollut mikään kielitieteilijä, vaan ensisijaisesti teologi, uskonoppinut ja -teoreetikko, joka muokkasi kristinuskoa ja sen peruskäsityksiä paremmin ajan henkeen sopiviksi. Ennen teologian opintoja hän suoritti tutkinnon oikeustieteessä.

Luther siis tuskin käänsi UTn tekstiä alkuperäiskielestä, kuten on uskot(el)tu, vaan lähinnä kirjoitti sen uudelleen aiempien saksannosten pohjalta, joiden kieli oli ilmeisesti jo noihin aikoihin kovin vaikeaselkoista ja epäyhtenäistä. Samana vuonna hän vielä vaihtoi kirkon jumalanpalveluskielen latinasta saksaksi. 'Kunnia' Lutherille kuulunee siis enemmänkin saksan kirjakielen kehittämisestä ja protestanttisen teologian propagoimisesta uuteen Raamatun versioon. Hänen peruaanhan on kuuluisa 'yksin uskosta'-argumentti (Room.k. 3:28), jota ei kreikankielisessä alkutekstissä edes esiinny.

Legendojahan historiassa riittää, ja kristillisessä perinteessä vielä enemmän. Eikä pelkästään katolisessa, vaan myös protestanttisessa kirkossa, aina myyttistä perustajahahmoa myöten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Arvostan Lutheria, tuota syntisäkkiä, enemmän kuin mitä kirjoitelmistani voisi päätellä. Tulee mieleeni pari sanomatonta lausetta.
Galilei: 'Se pyörii sittenkin.'
Luther: 'Tässä seison enkä muuta voi.'
Nämä lauseet pantiin henkilöiden suuhun vasta jopa lähes pari sataa vuotta heidän kuolemansa jälkeen. Näinhän he olisivat voineet sanoa tai paremminkin näin heidän olisi tullut sanoa historiankirjoittajien mielestä. Monesti tällaiset lauseet ovat merkittävämpiä kuin historiallinen totuus.