Tarua ja totta Historian kummallisuuksia

Outoja yhteensattumia

  • Abraham Lincoln (1809-1865)
    Abraham Lincoln (1809-1865)
  • John F Kennedy (1917-1963)
    John F Kennedy (1917-1963)

Yhdysvaltain 35. presidentti, John F Kennedy teloitettiin julkisesti tasan 52 v sitten, 22.11.1963. Tapaukseen liittyy lukuisia epäselviä, outoja piirteitä. Virallisesti yksi henkilö nimettiin syylliseksi, mutta häntä ei ehditty saada oikeuden eteen tutkittavaksi ja (mahdollisesti) tuomittavaksi. Monet epäilevät ettei hän ollut syyllinen ensinkään, vaan ainoastaan lavastettu sellaiseksi, laajemman salaliiton peittelemiseksi. Oli miten oli, muutakin erikoista nousee esiin kun vertaa Kennedyn murhaa esim hänen varhaisemman virkaveljensä, Abraham Lincolnin tapaukseen. Tässä muutamia silmiinpistävimpiä yhtäläisyyksiä:


Kumpikin valittiin ensin Kongressiin (1846/1946), sitten presidentiksi (1860/1960), tasan sadan vuoden välein.

Kumpikin nousi presidentiksi päihitettyään istuvan varapresidentin, sarjan julkisia väittelyitä jälkeen.

Kumpikin tunnettiin aktiivisena ihmisoikeuksien puolustajana, joka ajoi mustien amerikkalaisten asiaa näkyvästi, vain vuotta ennen kuolemaansa.

Kummankin seuraajan sukunimi oli Johnson, molemmat syntyneet sadan vuoden välein (1808/1908).

Kumpikin ammuttiin perjantaina, Lincoln Ford-teatterissa, Kennedy Ford Lincoln-avoautossa.

Kummallakin presidentillä oli seuranaan toinen pariskunta, jonka miespuolinen jäsen haavoittui ammuskelussa.

Kummankin presidentin henkivartijan nimi oli William.

Kummankin (väitetty) murhaaja saatiin kiinni pikaisesti ja kuoli ennen oikeudenkäyntiä. Kumpikin oli nuorehko, alle 30 v valkoinen mies joka oli muuttanut nimeään aikuisena. Kummankin epäiltiin olleen osa laajempaa salaliittoa.

 

Yhteensattumia? Näinkin voidaan ajatella, eikä näiden tapausten sinänsä erikoislaatuisissa yhteisissä piirteissä tarvitse nähdä minkäänlaista kohtalon johdatusta. Kummankin presidentin elämässä, ja kuolemassa oli kuitenkin lopulta enemmän eroavaisuuksia kuin yhtäläisyyksiä, ja kun edellä luetellut suhteellisen harvat yhteiset elementit kootaan näin osoittelevasti yhteen, syntyy illuusio yhteensattumista.

Voidaan tietysti ottaa vielä esiin erään intiaanipäällikön ennustus, jonka mukaan yksikään tasakymmenluvulla virkakautensa aloittava USAn presidentti ei selviä kautensa loppuun elävänä. Kiehtovia tarinoita, jotka nousivat esiin heti Kennedyn murhan jälkeen, ja myöhemminkin joidenkin hänen sukunsa nuorempien jäsenten ennenaikaisten kuolemien yhteydessä.

Kennedyn tapaus on näistä kahdesta edelleen se epäselvempi. Ampumapaikalla olleiden silminnäkijöiden kertomukset ovat ristiriitaisia. Laukausten määrä vaihteli kolmesta kymmenkuntaan. Jotkut kertoivat nähneensä savua presidentin auton etupuolella olleelta kumpareelta, ja kivääreitä kanniskelevia miehiä. Kuuluisan kirjavaraston ikkunoissa oli myös nähty aseistautuneita miehiä, useammassakin kerroksessa. Kolmen luodin teoria on ennallistuksissa todettu kovin ongelmalliseksi. Zapruderin filmistä ja Kennedyn ruumiinavauskuvista näkee selvästi että presidentin surmannut luoti tuli etuoikealta, ei takaa, jossa Oswaldin väitettiin piileskelleen. Tästä kaikesta huolimatta mitään uutta ja mullistavaa murhan suhteen ei ole saatu selville 50 vuoden kuluessakaan. Jos kyseessä oli salaliitto, se oli varsin onnistunut sellainen.

Kummankin presidentin tapauksessa aktiivisuus ihmisoikeuksien ja varsinkin mustien oikeuksien ajaminen saattoi olla se anteeksiantamaton synti, joka viime kädessä kiihotti jonkun tai jotkut attentaattiin. Kennedyllä oli muitakin rasitteita: katolinen rikkaan perheen vesa, joka elosteli estottomasti Valkoisen Talon naisten kanssa koko virkakautensa ajan. Ja meni vielä pilaamaan USAn armeijan maineen epäonnistuneessa Sikojenlahden maihinnousuyrityksessä Kuubaan, vaikka saikin sitten myöhemmin NLn vetämään ydinohjuksia kuljettaneet aluksensa takaisin matkalta samaiseen maahan. Eikä suostunut edes aloittamaan Vietnamin sotaretkeä vaikka monet korkeat armeijan ja aseteollisuuden tahot sitä kovasti halusivat. Näillä oli syytä ja kykyä raivata Kennedy tieltään.

Yhdysvallat on tosiaankin mysteerien maa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Annoin pointsin, kun luin kirjoituksesi loppuun asti läpi. Sitä ennen suhtauduin alkutekstin pohjalta hyvin skeptisesti siihen mitä tuleman pitää,

Eräänä marraskuun aamuna vuonna 1963 kävelin Helsingissä Taivallahden kansakoulun pihalle ekaluokkalaisena. Suomen lippu oli puolitangossa koulun pihalla. Valveutuneemmat kaverit kertoivat aamu-uutiset kuultuaan, että "Ameriikan presidentti on murhattu".

Pari päivää sen jälkeen isäni kertoi, että "yksi vihainen mies oli ampunut kuoliaaksi presidentin murhaajan".

Kun seuraavana vuotena Sonny Liston tuli tyrmätyksi Mohammed Alin toimesta nyrkkeilyareenalla yhdessä minuutissa maailmanmestaruusottelussa, niin aloin miettiä jo silloin jotain yhteyttä näihin tapahtumiin. Pikkupojan päähän ei mahtunut se, että samassa maassa murhataan presidentti ja sitten hänen murhaajansa murhataan ja World Champion Boxing päättyy yhdessä minuutissa vastustajan tyrmäykseen.

Vaikka kylmän sodan kasvattina Suomessa olen omaksunut länsimaisen suuntautuneisuuden, niin nuo kaksi tapahtumaa eivät koskaan ole lakanneet olemasta rasitteita suhtautumisessani USA:n valtakoneiston rakenteeseen ja todellisiin vallanpitäjiin.

Joku voi tietysti kysyä mitä yhteistä on nyrkkekilymatsilla ja presidentin murhalla, mutta kyse on ennen kaikkea kansakunnan totaaliviestinnän uskottavuudesta. Tällaisista skeptisyyksistä ammentavat kasvualustansa monenlaiset salaliittoteoriat alkaen siitä, että kuussa ei koskaan ole käyty päätyen siihen, että WTC torneihin ei osunut lentokonetta.

Viitaten Kennedyn murhaan, salaliittohörhöjen halveksunnastani poiketen, olen vakaasti sitä mieltä, että Warrenin komissio ei kertonut totuutta. Miksi gangsteri Ruby olisi murhannut Oswaldin TV-kameroiden edessä omasta kiinnijäämisestään piittaamatta? Isänmaallisuuden vuoksiko? Vai kenties siksi, että hänet oli pakko vaientaa?